Thursday, March 10, 2011

Best Canned Lobster Bisque

lasagna NAPLES: a long controversy: the peas go there or go there? WALKER

Circa un anno fa, il 17 marzo del 2010, avevo inserito in questo blog un richiamo ad una serie di ricette pasquali e tra l'altro vi era una mia ricetta della lasagna napoletana, ben sperimentata più volte da me, con grande successo.

Se volete prenderene visione andate indietro nelle pagine , ma in realtà dovrete andare ancora più indietro fino al 7 marzo del 2008, perchè mi sono ricordato che la rubrica del 17 marzo 2010 tratta delle particolari pietanze del tempo di Pasqua e rimanda alle varie date delle diverse ricette.

La Lasagna Napoletana, qualche anno fa, è stata da me realizzata in diretta su Casa Alice - Canale 416 di SKY , avendo come assistente nientemeno che la Signora Rosanna Vaudetti, una delle prime presentatrici della RAI .

Vi era stata tra l'altro una polemica con alcuni "addetti ai lavori" sulla ricetta stessa, perché io avevo inserito tra gli ingredienti anche dei delicatissimi pisellini surgelati " del buongustaio" , passati per 10 minuti in un tegamino a fuoco dolce con una cipollina tagliata a velo e dell'olio extra vergine d'oliva . In realtà nell' unica ricetta in argomento del Cavalcanti , Duca di Buonvicino del 1843 chiamata " Gattò di lasagnette alla Buonvicino ", nella "minuta del pranzo del martedì 14 novembre", vi erano i piselli, tanto parmigiano, del prosciutto e poi il ragù con salsiccine, polpettine, uova di gallina "non nate" (sono quelle che si trovano all'interno delle galline uccise) , uova normali sode e tagliate a pezzi e niente ricotta. (Quindi da ritenere che questa ricetta non avesse niente in comune con la nostra lasagna napoletana, dove la ricotta è presente in gran quantità). Ma a tal proposito , ricordando la data del 14 novembre, non poteva trattarsi di piselli secchi, fatti rinvenire con una lunga cottura?
Invece in the recipe written by my great teacher Jeanne Carola Francesconi, two centuries later, there was no evidence of peas mixed the whiteness of the cheese and the red fire of the sauce. The presence of green pea
making the dish even particularly patriotic recalling the colors of our flag.
But I was well established at the time of Formosa, it was a "pie lasagna "
with handmade pasta with eggs, a dish that is quite different from ours, which had no bearing on the Easter period and could thus be prepared in such a time of year from late April to late May and again in June, when in the countryside North peas fresh vegetables were available in the pews. Conversely
our traditional lasagna, prepared strictly in the days just before Easter, in time of Carnival. In those months the fresh peas were not ready to be harvested on plants, but maybe they were just in bloom, there were not yet frozen peas (freezing in the industrial phase of the vegetables, sprimentalmente started in 1923, began to expand in Italy only in 1950, by the Findus).
And then to find the bottled or canned peas had to wait until the second half of 1800, for the invention that would have allowed the preservation of canned foods ascent to 1795 by the Frenchman Nicolas Appert, but it was stolen from him by two British Donkin & Hall, ancorpiù and then perfected by the great French chemist Pasteur in 1857, who had understood that to prevent the contents of the boxes suffer procedures fermentation, it was necessary first to bring a liquid (ie the content) to a high temperature and lower it quickly (hence the term in use today: pasteurization).

In conclusion I suggest you read my recipe and prepare the lasagna according to my precise instructions. It will be a great success. And then the true Neapolitan lasagna as a first, second and frame. Friendly enough to close the only one good cut seasonal fruit: oranges, apples, pears, kiwi (Italian), and sliced \u200b\u200bbananas. The strawberries are about to head in the markets, but of course are only emissions, given the very cold days, and will be at prohibitive prices.
Enjoy then!

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